De Grasdokter

De Grasdokter geeft je informatie over het onderhoud van het gazon, problemen, insecten, ziekten en plagen.

Als graszodenkwekerij krijgen wij veel vragen van klanten over onderhoud en problemen met het gazon. Zo is deze site "De Grasdokter" ontstaan.

De pagina Kennisbank geeft alle artikelen op alfabetische volgorde weer.

De producten die wij adviseren gebruiken wij zelf voor het telen en onderhouden van onze graszoden. We schrijven altijd vanuit onze eigen ervaring, en geven je daaruit tips. Alle foto’s maken we zelf, in eigen graszodenkwekerij of de tuin.

Je kunt af en toe een advertentie tegen komen. We hopen dat dit niet storend voor je is maar op deze manier kunnen wij deze website met gratis tips een klein beetje bekostigen!

  Gras en kinderen

Gras en kinderen

Hoe kunnen kinderen helpen in de tuin?

Gras en Gazon voor en door kinderen:


Kinderen vinden het heerlijk om papa en mama mee te helpen in de tuin.
Lekker in het zwarte zand wroeten of pieren en andere insecten zoeken én natuurlijk mag je vies worden!

gras en kinderen


Ook kun je allerlei spelletjes verzinnen die je op het gras kunt doen. En wat dacht je van echte graspoppetjes maken! Maar ook in de winter kun je op het gras spelen..


* karweitjes in de tuin
* knutselen met gras
* spelen op en met gras


Wat kunnen kinderen in de tuin doen:

kinder kruiwagen
  • Hark met een bladhark al het maaisel op een grote hoop. Gooi het dan in een kruiwagen. Vraag papa of mama de kruiwagen weg te rijden maar misschien kun je dit ook zelf. Ga anders lekker op de hoop gras liggen in de kruiwagen en laat je kiepen!!
  • Alle paardebloemen of andere grote onkruiden die niet in het gras horen te zitten kun je eruit trekken en in een emmer of kruiwagen gooien. Vraag aan papa of mama of je een (bot) mes mag hebben, dan gaat het nog makkelijker om de onkruiden eruit te steken. Pas op voor de pieren die nu allemaal naar boven willen komen!
  • Maak het randje van het gazon mooi recht met een schaar of grasknipper. Vraag eerst aan papa of mama of je een schaar of knipper mag gebruiken en pas op dat je niet in je vingers knipt!
  • Hark met een bladhark alle bladeren op een grote hoop. Deze kun je dan in de kruiwagen gooien en op de (compost) hoop gooien.
  • Vraag aan papa of mama wat graszaad en zaai netjes kale plekjes bij. Zorg wel dat de grond eerst met een hark (of kleine plekjes met een vork) is opengeharkt.
  • Help met kunstmest strooien. Jij kan toch ook met je armen zwaaien! Doe wel tuinhandschoenen aan of was je handen naderhand goed met water en zeep.
  • Als het heel droog weer is kun je met een gieter het gazon water geven, net als de plantjes en bloemen. Misschien kun je ook al zelf de sproeier aanzetten. Zet hem goed op het gazon zodat de sproeier geen ramen of deuren raakt(anders mag je die weer schoonmaken!) Als het gras lekker sopt en je sokken goed nat zijn , heb je goed gesproeid en kun je hem uitzetten.
  • Vraag een keertje aan papa of mama of je mag helpen met grasmaaien. Ga nooit alleen met de grasmaaier het gras maaien. Dit is nl heel precies en gevaarlijk werk!

Knutselen met gras

poppetje maken gras poppetje


Dit poppetjes is heel makkelijk te maken:
   Benodigdheden:
   * rond stuk jute
   * wiebeloogjes
   * vilt, foam, of papier/karton voor de neus en mond
   * naald en draad
   * tuinaarde of zwarte grond
   * graszaadjes
Werkwijze graspoppetje maken

*Rijg het ronde stuk jute aan de rand met een draad en naald en trek dit zachtjes aan *Vul nu het gevormde balletje met zand of tuinaarde. *Strooi graszaadjes aan de randen en bovenop het zand. *Trek het bolletje goed dicht met de draad en knoop het goed vast *Knip eventueel teveel aan Jute af. *Versier het bolletje met de oogjes en maak een neus en mond en eventueel ook oren *Zet het bolletje op een schaaltje bij het raam zodat het goed licht krijgt. *Giet nu elke dag water over het bolletje. *Na een paar dagen zul je de eerste grassprietjes zien groeien. *Blijf wel élke dag water geven. *Als het gras lang genoeg is , kun je met een schaar een mooi kapsel knippen. TIP: in plaats van Jute kun je ook een plastic bekertje vullen met zand of een kommetje of een beker die je van mama mag hebben. Nu kun je met een watervaste stift oogjes, mond en neus tekenen. Vul de beler met zand en strooi de zaadjes in de bovenste laag. Ook nu elke dag een beetje water geven.


Welke spelletjes kun je allemaal doen op het gazon?


Als het buiten mooi weer is kun je ontzettend veel buiten doen. De mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig
voetballen op gras

1. Partijtje voetbal:

Hoe speel je partijtje en wat heb je nodig?

Partijtje kun je doen met minimaal 2 personen *Maak 2 goals , evengroot, tegenover elkaar van emmers, pionnen of iets anders wat als doelpaal kan dienen. *Maak 2 teams van evenveel spelers. *Als je met een oneven aantal bent kun je wisselen als er bijv. een doelpunt is gemaakt of die persoon is de scheidsrechter. Ben je met bijv. 3 personen dan maak je 1 goal en is er eentje keeper . Bij elk doelpunt wordt er gewisseld. *Speel nu een partijtje voetbal waarbij het winnende teams de meeste goals heeft gemaakt. Speel wel eerlijk anders krijg je een rode of gele kaart!




2.Doel Schieten:

Hoe speel doelschieten en wat heb je nodig?

Maak een doel met twee voorwerpen die dienen als doelpaal. Ben je met meerdere personen , dan gaat er om de beurt eentje keepen. Wissel bijv. bij scoren of na 5 doelpunten. Ben je alleen, probeer dan de bal steeds verder van het doel af te schieten. Probeer ook eens alleen in de hoeken te schieten. Je kunt ook alleen in de linkse / rechtse / onderste of bovenste hoek proberen te schieten. Probeer vanaf alle kanten op doel te schieten of met een hoge bal.

flessen voetbal


3.Flessen of Blikken Voetbal:

Wat is flessen voetbal

Vul lege flessen met water of zoek houtblokken/pionnen/blikken of andere voorwerpen die je kunt (en mag) omschieten. Zoek allemaal een plaatsje op het gazon. De kunst is om de fles van de ander om te schieten en die van jezelf overeind te laten. Ben je alleen dan kun je de flessen vanaf een bepaalde afstand allemaal proberen om te schieten. Doe het spelletje ook eens met meerdere ballen tegelijk




sla om

4. Sla-om:

wat heb je nodig voor sla-om:

Maak van pionnen of andere voorwerpen een rijtje met een afstand tussen elkaar. Maak ook eventueel een doel. Probeer nu met de bal aan je voet tussen de pionnen door te rennen. Schiet uiteindelijk op doel en scoor. Ga wel om alle pionnen heen en probeer dit zo snel mogelijk te doen. Wissel eens af met je linker en rechtse been om te schieten !




zeep voetbal

5. Zeepvoetbal:

wat heb je nodig bij zeepvoetbal?

Leg een stuk plastic op het gazon en prik dit langs de kant met bijv. haringen vast. Gooi nu groene zeep en water op het zeil. Maak 2 goaltjes en laat de kinderen maar lekker voetbalglijden. Het gras kan na gebruik een beetje geel gekleurd zijn maar dit zal na verloop van tijd gewoon weer groen kleuren.







6. Skippy Bal:

skippy bal
wat kun je met een skippybal?

Met een skippy-bal kun je een heel parcour afleggen in de tuin. Maak een aantal hindernissen die je moet passeren. Bijvoorbeeld: onder een stok door (kunst is deze zo laag mogelijk te hangen) , om de schommel, zandbak, trampoline of tuinmeubelen heen, Over een doos heen en sla-om. Je kunt proberen zo snel mogelijk, zonder om te vallen het parcour af te leggen.


Skippy Ballen kopen





7. Qroquet:

qroquet

Het spelletje Qroquet

Als je geen qroquet set hebt kun je ook met een paar tennisballen of plastic ballenbakballen en een hockeystick of bezem croquet spelen. Je dient de ballen met je stok door een poortje te slaan. Maak een paar poortjes van bijv. tentharingen/lange satéprikkers, 2 stokjes of gewoon 2 voorwerpen langs elkaar. Het is de kunst om in zo min mogelijk slagen de ballen door het poortje te slaan. Eigenlijk een soort midget-golf , maar dan met poortjes i.p.v. gaatjes. Wil je het extra moeilijk maken dan kun je ook hier hindernissen maken.





8. Golf:

golven
een golfbaan op je eigen gazon, wat heb je nodig:

Heb je een golfset dan kun je een parcour uitzetten op het grasveld. In plaats van gaatjes (holes) maak je een cirkel of een voorwerp waar het balletje tegen aan moet komen. We willen natuurlijk geen echte gaatjes in het gazon!. Het is wel een stuk moeilijker als het gras wat lang is. Help dus eerst met grasmaaien en vraag of papa en/of mama een spelletje golf mee willen doen.











9. Basketbal/ Volleybal:

volleybal buiten
partijtje basket of volleybal in je tuin:

Heb je een echt net of een echt basketbalrek dan is het niet zo moeilijk om dit te doen. Heb je dit niet dan kun je ook gewoon door een touw of lint te spannen 2 zijdes maken om tegen elkaar te tennissen. Een basketbalring kun je ook van een stuk ijzerdraad of bloemendraad maken of van een hoepel. Ben je alleen probeer dan de bal zo vaak mogelijk te stuiteren voordat je in de ring schiet. Of probeer de volley-bal zo vaak mogelijk omhoog te duwen zonder dat je de bal vastpakt. Bij het Basketballen kun je ook hindernissen of een sla-om maken voordat je mag scoren.






10. Tennis of badminton:

badminton
balletje slaan op je eigen gras:

Tennissen kun je met een bal of met een hoedje (badminton) doen. Ben je met zijn tweeën dan kun je 2 zijdes maken met een net of touw. Ben je alleen probeer dan zovaak mogelijk de bal of het hoedje omhoog te slaan zonder dat de bal valt. Heb je een grote muur in de tuin dan kun je ook tegen de muur tennissen.








11. Blik gooien:


blik gooien
Gooi alle blikken omver, hoe?

Maak eerst lege blikken goed schoon en beplak ze met papier of stof. Versier ze eventueel met cijfers. Pas op voor de eventuele scherpe randjes!. Heb je geen blikken dan kun je ook lege plastic flessen of blokken nemen. Vraag aan mama een oude panty en knip deze in stukken. Maak een knoop in de panty en vul deze met oude kranten of oude lapjes stof. Knoop het andere eind goed dicht en knip de randjes af. Stapel de blikken op een tafel , neem afstand, en gooi in zo min mogelijk beurten alle blikken om.












12. IJsbaan maken:(met hulp van ouders!!)


ijsbaan op gras
zelf een ijsbaan maken op je gazon doe je zo:

Als het echt dagelijks vriest ( ook overdag gemiddeld 5°C) en het gazon groot genoeg is én het mag van papa en mama dan kun je een echte ijsbaan in de tuin maken. Neem een groot stuk plastic (landbouwplastic) of zeil ( van bijv. het zwembad) en leg dit netjes op het gras. Verhoog de zijkanten met stenen of balken. Trek het plastic goed strak over de verhoging heen. Zorg ervoor dat er geen gaten of scheuren in het plastic zitten. Laat de "bak"nu met een laagje water vollopen. Wacht (1 of meer nachten) totdat het laagje bevroren is en giet er dan weer een laagje water op, wacht weer totdat dit bevroren is en giet maar weer een laagje water erop. Ga hiermee door totdat het ijs dik en sterk genoeg is dat ook papa en mama (samen) op het ijs kunnen lopen zonder dat het krakt. Een beetje geduld is dus wel nodig. Schaatsen en glijden maar. Houdt de kwaliteit van het ijs in de gaten en vul eventueel een laagje water toe als je denkt dat dit nodig is. Mocht het gaan dooien , ga dan niet meer op het ijs. Verwijder dan de bak en het water. Het gazon kun je in het voorjaar weer goed bemesten met goede voorjaarsbemesting en zal er verder geen schade van ondervinden.  









13. Sneeuw kunstwerken:


iglo van sneeuw
sneeuwpop
Wordt zelf een sneeuw kunstenaar, niet moeilijk lees maar hoe

Als het sneeuwt en de sneeuw plakt goed dan kun je mooie sneeuwpoppen maken. Als mama een plastic bakje of emmer heeft kun je deze goed vullen met sneeuw. Stamp de sneeuw goed aan in de emmer of bak en kiep hem in 1x om. (net als met zandtaartjes maken). Zo kun je een hele muur metselen van elke bak of emmer. Plaats de bakken niet te ver van elkaar want dan kun je ook een 2de laag erbovenop maken. Probeer eens een iglo of ander mooi kunstwerk te maken. Of maak er een echte wedstrijd van met vriendjes, wie het mooiste en sterkste kunstwerk heeft gesneeuwd!!










14. Waterspelletjes:


waterspelletjes op gras
water blijft altijd leuk en je hebt meestal de spullen al in huis:

Vul 2 emmers of bakken met water. Neem 2 (plastic) bekers, nog 2 lege emmers  en maak 2 teams. Maak een parcour. Bij het startsein vul je je beker met water, leg het parcour af (zonder water te knoeien) en kiep het bekertje water in de lege emmer. Na een afgesproken tijd ( bijv. 5 minuten) wordt er afgefloten. Het team dat het meeste water in de lege emmer heeft , is de winnaar.






kennisbank gazon

















>> terug naar Startpagina